De toekomst van het facilitaire werkveld, vanuit de ogen van een FM student

Steijn de Ridder, student Facility Management aan de Saxion Hogeschool in Deventer en voorzitter van Studievereniging Facility Business Society geeft zijn kijk op de toekomst van het facilitaire werkveld en neemt ons mee in zijn weg naar Facilitair Manager.

 “Generatie Z leeft in de meest welvarende periode tot dusver en tegelijkertijd is de onzekerheid op de arbeidsmarkt nog nooit zo hoog geweest”… Dit hoor ik regelmatig. Ontmoedigende woorden waarvan je weet dat er een kern van waarheid in zit. Er zal immers wel een reden moeten zijn waarom veel alumni moeite hebben met het vinden van een vaste baan… En toch ben ik optimistisch!

Gaan wij, de FM-studenten, echt mee met de tijd?

Tijdens mijn studie Facility Management hoor ik vaak dat wij als studenten op de hoogte zijn van de nieuwste ontwikkelingen en dat wij bedrijven dan ook de nieuwste inzichten kunnen geven. Onze generatie is immers opgegroeid met de nieuwste technologieën dus het is aannemelijk dat wij wel zullen weten wat er mogelijk is. Toch begin ik me af te vragen of de gemiddelde FM-student echt op de hoogte is van de huidige ontwikkelingen of dat we langzaam ingehaald worden.

Zelf zit ik momenteel in mijn 4e jaar en volg ik de minor ‘Digital Business Models & Blockchain’. Deze minor heeft mij een totaal ander inzicht gegeven van de toekomst van FM. Het hoofdonderwerp van deze minor is blockchain, maar ook de 4e industriële revolutie komt veelvuldig aan bod. Ik leerde onder andere dat ontwikkelingen op het gebied van Internet Of Things, Artificial intelligence (AI) en blockchain momenteel al in volle gang zijn en dat deze ontwikkelingen steeds dichter naar elkaar toe groeien. Dit betekent dat wij als de toekomstige FM-professionals ons moeten gaan focussen op (onder andere) het werken met AI… wie had dat ooit gedacht?! Toen ik mij 3,5 jaar geleden aanmeldde voor de studie Facility Management zeiden ze dat elk gebouw, bedrijf of organisatie een FM’er nodig had. Tegenwoordig wordt er al gesproken van een FM’er in de wijk zodat er meer flexibiliteit ontstaat. Dit laat al zien hoe snel de ontwikkelingen gaan.

Data, data en nog eens data

Wie niet onder een steen leeft zal wel begrijpen dat data inmiddels goud waard is. Internetbedrijven verzamelen zoveel data van je dat ze jouw gewoontes inmiddels beter kennen dan jijzelf. Daarnaast verzamelen gebouwen ook steeds meer data over het gedrag van de bezoeker en ik denk dat hier een goeie kans ligt. Een mooi voorbeeld is zichtbaar wanneer we weer even terug gaan naar de huidige ontwikkelingen;

  • Internet of Things, apparaten die via het internet verbonden zijn met elkaar en constant data uitwisselen.
  • Artificial Intelligence, de perfecte oplossing om gigantische hoeveelheden data te ordenen en te verwerken.
  • Blockchain, data opslaan op een decentrale wijze waarbij het draait om beveiliging, privacy en gegevensintegriteit.

De convergentie van deze ontwikkelingen zullen bepalend zijn voor de toekomst van FM. Als je dit alles wilt samenvatten in één woord dan denk ik dat informatiemanagement de toekomst ingrijpend zal veranderen voor het facilitaire werkveld.

Blijf up-to-date!

Als ik dit moment mag pakken om een bericht aan medestudenten te geven dan zou ik graag willen zeggen; blijf up-to-date! Zelf merk ik dat technologische ontwikkelingen zoals AI of blockchain flink onderschat worden door de meeste (FM) studenten. Zelfs als je straks een andere richting dan FM op wilt gaan, blijf je met deze onderwerpen te maken hebben. Of je het nu wilt of niet, dit is wel dé toekomst. Welkom in de wereld van data, AI, IoT en blockchain waarbij jij als FM’er aan de knoppen kan draaien om het maximale resultaat te behalen!

Plaats een reactie