‘Afstuderen in coronatijden’ FM-student Vincent van Riel vertelt

Vincent van Riel studeert facility management aan de Saxion Hospitality Business School in Deventer. Op dit moment is Vincent aan het afstuderen bij Topicus. Gedurende zijn studie heeft Vincent zich ingezet voor de studievereniging Facility Business Society als Extern Commissaris. In dit blog vertelt Vincent over de (nadelige) gevolgen van het leenstelsel.

De eerste zorgmedewerkers zijn nog niet gevaccineerd of er is al een onderzoek verschenen naar de gevolgen van het coronavirus bij de loopbaan van studenten. Veel studenten hebben vertraging opgelopen omdat zij geen stageadres hebben, geen aansluiting konden vinden bij de online lessen of simpelweg niet de middelen hebben om thuis een geschikte werkplek in te richten. Bovendien is de kwaliteit van onderwijs zorgwekkend en missen veel jongeren het sociale contact. Juist het sociale contact wordt gemist nu veel studenten hun (bij)banen zijn verloren vanwege de sluiting van de horeca en detailhandel . Gelukkig verliest de overheid studenten niet volledig uit het oog en komt met een plan met terugwerkende kracht.

Met de verkiezingen in het vizier doen steeds meer partijen verkiezingsbeloftes richting studenten waarvan ik denk: too good to be true. Denk aan de €10.000.- van Jesse Klaver of het voorstel van D66 om studenten met studievertraging een jaar gratis te laten studeren. In mijn ogen zijn dit veelal loze beloftes om kiezers mee te lokken op 17 maart. Begrijp me niet verkeerd, ik zal een initiatief zoals die €10.000.- louter toejuichen voor studenten die daadwerkelijk hun hele studie moeten financieren van een lening. Echter, vraag ik me af hoe veel van deze verkiezingsbeloftes GroenLinks en D66 kunnen waarmaken. In mijn ogen is het voor de hand liggend dat een partij als GroenLinks, met veel jonge kiezers, met deze ideeën op de proppen komt. Daarentegen hoor je de VVD, volgens de peilingen van ipsos in januari 2021 op 40 zetels, nergens over studentencompensatie. Sterker nog, de VVD is de enige partij die (nog) geen voorstander is om studenten te compenseren.

Leenstelsel
Met de invoering van het leenstelsel waarbij studenten hun studie met geleend geld van Dienst Uitvoering Onderwijs, beter bekend als DUO, konden financieren was het doel om de kwaliteit van het onderwijs te verbeteren. Immers, door de invoering van het leenstelsel zou de overheid jaarlijks honderden miljoenen euro’s besparen (RTL, 2015) waarmee er direct geld vrij kwam voor kwaliteitsverbeteringen. Dit geld zou ingezet worden voor onder andere kleinere klassen en meer opleidingsmogelijkheden voor docenten. Volgens onafhankelijk onderzoeksinstituut ResearchNed is de kwaliteit van het onderwijs niet verbeterd in de afgelopen vijf jaar noch zijn de klassen kleiner geworden. Kan hieruit dan geconcludeerd worden dat het einde van het leenstelsel in zicht is? Volgens NOS op 3 zijn vrijwel alle zittende partijen het eens over het feit dat studenten gecompenseerd dienen te worden. De enige partij die daar nog onzeker over is? Juist, VVD.

17 maart
Mijn interesse gaat uit naar de debatten in aanloop van de verkiezingen in maart. Zo is bijvoorbeeld regeringspartij D66 in de afgelopen vijf jaar 180° gedraaid betreft dit onderwerp. Bij mij rijst dan de vraag: ziet D66 daadwerkelijk in wat de veelal negatieve gevolgen zijn van het leenstelsel (toenemende stress, geen tijd voor nevenactiviteiten, langer thuis wonen en effect op de hypotheek) of is het simpelweg een manier om veel jonge (studerende) kiezers aan zich te binden waardoor er een serieuze poging tot het premierschap gedaan kan worden door Sigrid Kaag?

Dit schrijvende als afstuderend facility management mét vertraging kan ik zeggen dat er spannende verkiezingen aankomen voor mij en enkele honderdduizenden medestudenten. Blijft het leenstelsel van kracht, worden we alsnog (deels) gecompenseerd, krijgen onze broertjes en zusjes op hun 18e verjaardag allemaal €10.000.- of scheld DUO onze collectieve studieschuld van maar liefst negentien miljard euro kwijt? Dit is een stijging van 11% ten opzichte van vorig jaar. Overigens is dit een bedrag wat genuanceerd dient te worden: die negentien miljard is de totaal schuld van alle (oud)-studenten die nu aan het aflossen zijn. Het aandeel van studenten onder die onder het leenstelsel vallen, mijn generatie, wordt geschat op acht miljard euro. Een bizar bedrag waar hopelijk én waarschijnlijk snel verandering in komt. Hoe? Door te stemmen.

 

Vincent van Riel

Plaats een reactie