Leestijd: 4 minuten

Als facility managers begrijpen we dat het beheren van facility services een complexe taak is. Het is echter moeilijk om in de huidige arbeidsmarkt jouw personeelsbehoeften optimaal in te vullen, vooral als je gespecialiseerd personeel nodig hebt, zoals facilitair medewerkers, facility managers en hospitality medewerkers. Er zijn twee veelgebruikte opties om jouw facilitaire organisatie in te richten: het uitbesteden van facilitaire diensten aan een gespecialiseerd detacheerbureau of het inschakelen van een gespecialiseerd bureau voor de Werving & Selectie van facilitair personeel.

In deze blog bespreken we de belangrijkste kenmerken van detachering en werving en selectie, en belichten we de voordelen en nadelen van beide vormen. Het is belangrijk om te begrijpen welke factoren een rol spelen bij het maken van de juiste keuze. Of je nu tijdelijke werknemers nodig hebt voor specialistische projecten of juist vaste werknemers voor continu werk, deze blog biedt handige inzichten en tips voor facilitair managers, HR-managers en andere functies die verantwoordelijk zijn voor de personele bezetting van de facilitaire organisatie.

Detacheren in de facilitaire branche: wat is het en hoe werkt het?

Detacheren in de facilitaire branche betekent dat een werknemer in dienst is bij een detacheringsorganisatie en wordt uitgeleend aan een bedrijf om specifieke facilitaire taken uit te voeren. Deze taken kunnen variëren van catering en postkamerwerkzaamheden tot receptiediensten en technisch onderhoud.

Het selectieproces en in dienst nemen van geschikte kandidaten

Het detacheringsproces begint met het selecteren en aannemen van geschikte kandidaten door de detacheringsorganisatie. Deze kandidaten worden zorgvuldig gescreend op basis van hun vaardigheden, ervaring en geschiktheid voor de facilitaire taken die moeten worden uitgevoerd. Vervolgens worden deze werknemers in dienst genomen bij de detacheringsorganisatie.

Toewijzing van werknemers aan specifieke opdrachten

Zodra de werknemers in dienst zijn bij de detacheringsorganisatie, worden ze toegewezen aan specifieke opdrachten bij bedrijven in de facilitaire branche. De duur van deze opdrachten kan variëren, van enkele dagen tot enkele maanden of zelfs langer, afhankelijk van de behoeften van het bedrijf en het soort project waar ze aan werken.

Juridische aspecten en verantwoordelijkheden

Gedurende de detacheringsperiode blijven de werknemers juridisch gezien in dienst van de detacheringsorganisatie. Dit betekent dat de detacheerder verantwoordelijk is voor het afhandelen van de arbeidscontracten, het verstrekken van salaris en arbeidsvoorwaarden, en het dragen van werkgeversverantwoordelijkheden zoals loonbelastingen, sociale premies en verzekeringen.

Tarieven en kosten

Het bedrijf dat de diensten van de gedetacheerde werknemers ontvangt, betaalt een overeengekomen tarief aan de detacheringsorganisatie. Dit tarief omvat doorgaans het salaris van de werknemers, evenals de administratieve en operationele kosten die gepaard gaan met detachering, zoals werving en selectie, contractbeheer en personeelsadministratie.

Wil je meer weten over hoe het tarief is opgebouwd? Lees het in deze blog.

De voordelen van detachering in je facilitaire organisatie

 • Flexibiliteit: Bedrijven kunnen snel en gemakkelijk personeel inhuren voor projecten zonder zich zorgen te maken over het aannemen van vaste werknemers.
 • Expertise: Detacheringbureaus kunnen gespecialiseerde werknemers aanbieden voor specifieke projecten of taken die moeilijk te vinden zijn op de reguliere arbeidsmarkt.
 • Kostenbesparing: Bedrijven betalen alleen voor de tijd dat de werknemer daadwerkelijk werkt, wat kan helpen bij het beheersen van de arbeidskosten.
 • Risicobeheersing: Het detacheringbureau is verantwoordelijk voor de salarisadministratie, arbeidsvoorwaarden en arbeidsrechtelijke verplichtingen van de werknemer.
 • Netwerk: Het detacheringsbureau heeft een aantoonbaar netwerk van professionals binnen de branche

De nadelen van facilitaire diensten uit besteden

 • Mogelijk minder betrokkenheid: Detacheringbureau medewerkers kunnen zich minder betrokken voelen bij het bedrijf dan vaste werknemers, wat kan leiden tot een gebrek aan motivatie en minder productiviteit.
 • Hogere kosten: Detacheringbureau rekent een marge bovenop het salaris van de werknemer, waardoor het inhuren van een tijdelijke medewerker via detachering over het algemeen duurder is dan het zelf inhuren van een vaste werknemer.
 • Risico’s: Hoewel detacheren kan zorgen voor risicobeheersing, zijn er ook risico’s verbonden aan het inhuren van personeel via een detacheringsorganisatie. Het SNA-keurmerk kan hier risico’s beperken.

Werving & Selectie in de facilitaire branche: Wat is het en hoe werkt het?

Een extern werving- en selectieproces houdt in dat een organisatie de hulp van een externe partij inschakelt om geschikte kandidaten te vinden voor hun openstaande vacature(s). Deze externe partij kan bijvoorbeeld een recruitmentbureau of een headhunter zijn. Het is een goede keuze als je op zoek bent naar specialistische of moeilijk te vinden profielen, omdat recruiters van bureaus vaak jarenlange ervaring hebben en beschikken over de juiste kennis en expertise om deze specifieke doelgroepen te bereiken.

Het gebruik maken van een externe partij voor werving en selectie kan tijd en kosten besparen in vergelijking met intern werven van kandidaten. Bureaus nemen het volledige recruitmentproces uit handen, van het opstellen van het vacatureprofiel tot het voorstellen van geschikte kandidaten. Hierdoor kun je je richten op andere belangrijke taken binnen jouw organisatie.

Hoe werkt het externe wervings- en selectieproces?

Tijdens het externe wervings- en selectieproces screent de externe partij de kandidaten en presenteert zij de best passende kandidaten aan de organisatie. Vervolgens voert de organisatie zelf verdere selectiegesprekken en assessments uit om de beste kandidaat te kiezen.

Voordelen van Werving en Selectie

 • Groter bereik: Een extern werving- en selectieproces biedt toegang tot uitgebreide netwerken en kanalen, waardoor het bereik van uw vacature aanzienlijk wordt vergroot. Dit kan leiden tot een grotere pool van geschikte kandidaten.
 • Expertise en ervaring: Externe bureaus beschikken vaak over recruiters met jarenlange ervaring en de juiste kennis en expertise om geschikte kandidaten te vinden en te screenen op basis van het gewenste profiel. Dit kan de kwaliteit van de kandidaten verhogen.
 • Tijd en kostenbesparend: Een extern werving- en selectieproces kan tijd en kosten besparen in vergelijking met het intern werven van kandidaten. Het recruitmentbureau neemt het volledige proces uit handen, van het opstellen van het vacatureprofiel tot het voorstellen van geschikte kandidaten.
 • Specialisatie: Externe bureaus kunnen gespecialiseerd zijn in het vinden van kandidaten voor specifieke functies of sectoren. Hierdoor kunnen ze gericht zoeken naar geschikte kandidaten die moeilijk te vinden zijn.

Nadelen van Werving en Selectie

 • Verlies van controle: Het uitbesteden van het wervingsproces kan leiden tot een verlies van controle over het proces. Het recruitmentbureau maakt de eerste selectie van kandidaten en de organisatie heeft mogelijk minder invloed op de uiteindelijke keuze.
 • Minder betrokkenheid: Een extern bureau heeft minder kennis van de organisatiecultuur en -waarden dan een interne recruiter. Dit kan leiden tot minder betrokkenheid bij het vinden van de juiste kandidaat.
 • Concurrentie: Een extern bureau werkt voor meerdere opdrachtgevers en kan kandidaten voorstellen die ook bij andere organisaties in aanmerking komen voor een functie. Dit kan leiden tot concurrentie met andere organisaties voor dezelfde kandidaten.

Kosten van Werving & Selectie

Kosten worden vaak als een nadeel gezien bij het gebruik van een extern werving- en selectieproces, omdat het inhuren van een extern bureau meestal duurder is dan intern werven. Een recruitmentbureau brengt namelijk kosten in rekening voor verschillende aspecten van het wervingsproces, zoals het screenen en selecteren van kandidaten, het plaatsen van vacatures, en het voeren van sollicitatiegesprekken.

De impact van deze kosten kan aanzienlijk zijn voor sommige organisaties, waardoor het inhuren van een extern bureau soms als te duur wordt beschouwd. Hierdoor kan de voorkeur uitgaan naar het intern uitvoeren van het wervingsproces.

Het is belangrijk om te benadrukken dat de kosten van een extern werving- en selectieproces kunnen variëren, afhankelijk van het bureau en de omvang van de opdracht. Daarom is het essentieel om verschillende opties te overwegen en de kosten en voordelen zorgvuldig tegen elkaar af te wegen voordat je een beslissing neemt over het al dan niet uitbesteden van het wervingsproces.

Factoren voor de juiste keuze in jouw organisatie

Bij het kiezen tussen detachering en werving en selectie spelen verschillende factoren een rol, zoals de aard van het project of de functie, de duur ervan, het budget en de beschikbaarheid van gekwalificeerd personeel. Over het algemeen geven sommige bedrijven de voorkeur aan detachering, terwijl andere bedrijven de voorkeur geven aan werving en selectie.

Belangrijke factoren om rekening mee te houden zijn:

 1. Flexibiliteit: Detachering biedt meer flexibiliteit, omdat personeel voor een bepaalde periode kan worden ingehuurd. Dit is voordelig voor bedrijven met wisselende personeelsbehoeften of projectmatige taken. Werving en selectie daarentegen is gericht op het vinden van vast personeel voor de langere termijn.
 2. Kosten: Kosten spelen ook een belangrijke rol bij de keuze. Detachering kan initieel duurder zijn vanwege de vergoedingen aan het detacheringsbedrijf, maar kan op korte termijn voordeliger zijn door het vermijden van administratieve lasten en wervingskosten. Werving en selectie kan op lange termijn voordeliger zijn, omdat er geen doorlopende detacheringskosten zijn.
 3. Expertise en specifieke behoeften: Als een bedrijf personeel met specifieke vaardigheden, ervaring of kennis nodig heeft, kan een Werving en Selectie bureau de beste keuze zijn. Ze hebben doorgaans een uitgebreid netwerk en expertise in het vinden van de juiste kandidaten die passen bij de specifieke behoeften van het bedrijf.
 4. Tijdsbestek: De tijdslijn kan ook een rol spelen. Detachering kan snel geschikt personeel leveren, terwijl het wervingsproces via een bureau meer tijd in beslag kan nemen vanwege het screenen van kandidaten, interviews en contractonderhandelingen.
 5. Risicobeheer: Detachering kan voordelig zijn voor bedrijven die risico’s en verantwoordelijkheden willen verminderen. Het detacheringsbedrijf blijft verantwoordelijk voor zaken zoals arbeidsrecht, loonadministratie en verzekeringen. Bij werving en selectie neemt het bedrijf zelf de verantwoordelijkheid hiervoor.
 6. Mate van bedrijfsspecifieke taken: Voor functies met veel bedrijfsspecifieke taken geven bedrijven vaak de voorkeur aan eigen personeel. Voor meer algemene taken die niet specifiek zijn voor een bepaald bedrijf, is detachering een veelgekozen optie.

Dit past het beste bij jouw organisatie

Bedrijven die detachering verkiezen, hebben vaak tijdelijke werknemers nodig voor specifieke projecten. Denk aan Facility, IT, bouw, infrastructuur, engineering, productie en logistiek. Deze bedrijven hebben vaak specialistische vaardigheden nodig voor tijdelijke projecten, en detacheringsbureaus kunnen die vaardigheden bieden.

Aan de andere kant geven bedrijven die werving en selectie prefereren, vaak de voorkeur aan het aannemen van vaste werknemers. Dit geldt vooral voor bedrijven met een continue vraag naar arbeidskrachten en die de nodige middelen hebben om vaste werknemers te ondersteunen. Dienstverlening, marketing, communicatie, finance en human resources zijn enkele voorbeelden van bedrijfstakken die werving en selectie verkiezen.

Voorbeeld 1: Bedrijf A is een snelgroeiend technologiebedrijf dat tijdelijk extra facilitaire ondersteuning nodig heeft tijdens een periode van sterke uitbreiding. Ze kiezen ervoor om facilitair personeel in te huren via een detacheerder vanwege de flexibiliteit. De detacheerder kan snel gekwalificeerde professionals leveren die voldoen aan de tijdelijke behoeften van Bedrijf A, zonder zorgen over werving, selectie en administratieve taken die gepaard gaan met het in dienst nemen van personeel.

Voorbeeld 2: Bedrijf B gaat verhuizen naar een nieuw kantoorpand en heeft extra personeel nodig om facilitaire zaken te coördineren, zoals schoonmaak, verlichting, verwarming, catering en beveiliging. In plaats van zelf tijdelijk personeel te werven en selecteren, schakelen ze een detacheerder in. De detacheerder heeft een pool van gekwalificeerd personeel beschikbaar en kan snel de benodigde aantallen en vaardigheden leveren. Na de afgesproken periode kan het personeel eenvoudig worden teruggebracht, zonder zorgen over ontslagprocedures of langdurige contracten.

Voorbeeld 3: Bedrijf C opent een nieuwe vestiging en heeft ervaren facilitaire professionals nodig om de operaties te beheren. Ze willen de juiste mensen vinden die passen bij hun bedrijfscultuur en langetermijnvisie. Door een gespecialiseerd Werving en Selectie bureau in te schakelen, profiteren ze van het uitgebreide netwerk en de diepgaande kennis van de facilitaire branche. Het bureau voert uitgebreide screenings uit en presenteert alleen de meest geschikte kandidaten die voldoen aan de specifieke vereisten van Bedrijf C.

Voorbeeld 4: Bedrijf D heeft een vacature voor een facilitair manager die verantwoordelijk zal zijn voor het beheer van meerdere locaties. Ze willen een ervaren professional aantrekken met bewezen ervaring in de facilitaire sector. Door samen te werken met een gespecialiseerd Werving en Selectie bureau profiteren ze van de expertise van de consultants die bekend zijn met de functie-eisen. Het bureau voert een grondige screening uit en presenteert een selectie van gekwalificeerde kandidaten die voldoen aan de specifieke behoeften en ervaringseisen van Bedrijf D.

Conclusie

Het is belangrijk om op te merken dat de keuze tussen detachering en werving en selectie afhankelijk is van de specifieke omstandigheden van het bedrijf en het project. Bedrijven moeten zorgvuldig overwegen welke optie het beste past bij hun behoeften en doelen. Ze kunnen ook overwegen om beide opties te gebruiken, afhankelijk van het project.

Als werkgever is het belangrijk om de juiste keuze te maken tussen detachering en werving en selectie bij het zoeken naar geschikte medewerkers. Bij Facility kunnen onze experts je helpen en adviseren over de mogelijkheden die het beste bij jouw bedrijf passen. We hebben jarenlange ervaring in het detacheren en werven van geschikte kandidaten en kunnen je helpen de beste oplossing te vinden. Neem gerust contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken. We staan klaar om je te helpen bij het vinden van de juiste medewerkers voor jouw bedrijf!

Ontvang wekelijks tips en nieuws over facilitaire dienstverlening
Naam