Leestijd: 7 minuten

Detacheren of zelf werven: wat is de beste keuze voor jouw organisatie? Het is een vraag die veel werkgevers zichzelf stellen wanneer ze op zoek zijn naar nieuwe medewerkers. Beide opties hebben hun voor- en nadelen, en de keuze hangt af van verschillende factoren. In dit blog zullen we de verschillen tussen detacheren en zelf werven bespreken en in welke situaties het voordeliger is om voor een van de opties te kiezen.

Voordelen van personeel detacheren voor facilitaire organisatie

 1. Flexibiliteit: Detacheren biedt werkgevers de mogelijkheid om snel en eenvoudig gekwalificeerd personeel in te huren voor projecten of tijdelijke opdrachten. Het biedt ook de mogelijkheid om te experimenteren met nieuwe functies, zonder direct te investeren in een vast personeelsbestand.
 2. Kostenbesparing: Detachering kan op de lange termijn goedkoper zijn dan zelf werven, omdat er geen wervings- en selectiekosten zijn. Het detacheringsbureau neemt deze kosten voor zijn rekening. Bovendien zijn de kosten van detachering doorgaans volledig transparant en voorspelbaar.
 3. Expertise: Detacheren biedt toegang tot een breed scala aan expertise. Detacheerders hebben vaak medewerkers met specialistische kennis en vaardigheden die misschien niet binnen het bedrijf aanwezig zijn.
 4. Risicobeperking: Detacheringsbureaus zijn verantwoordelijk voor de medewerker en bijbehorende arbeidsrechtelijke zaken, waardoor de werkgever minder risico’s en administratieve lasten heeft.
 5. Mogelijkheid tot proefperiode: Detachering kan worden gebruikt als een manier om werknemers te testen voordat ze worden aangenomen voor een fulltime baan.

Voordelen van zelf werven voor je facilitaire organisatie

 1. Betrokkenheid: Zelf geworven medewerkers zijn vaak meer gemotiveerd en hebben meer passie voor het bedrijf, omdat ze zelf voor het bedrijf hebben gekozen.
 2. Controle over selectieproces: Het bedrijf heeft volledige controle over het selectieproces en kan zelf bepalen welke kandidaten het meest geschikt zijn voor de functie en de organisatie.
 3. Inwerken en opleiden volgens eigen bedrijfsprocessen en bedrijfscultuur: Het bedrijf kan de nieuwe werknemer inwerken en opleiden volgens de eigen bedrijfsprocessen en bedrijfscultuur, waardoor deze beter past in het team en de bedrijfsvoering.

De nadelen van facilitaire diensten uit besteden aan een detacheerder

 1. Mogelijk minder betrokkenheid: Detacheringbureau medewerkers kunnen zich minder betrokken voelen bij het bedrijf dan vaste werknemers, wat kan leiden tot een gebrek aan motivatie en minder productiviteit.
 2. Hogere kosten: Detacheringbureau rekent een marge bovenop het salaris van de werknemer, waardoor het inhuren van een tijdelijke medewerker via detachering over het algemeen duurder is dan het zelf inhuren van een vaste werknemer.
 3. Risico’s: Hoewel detacheren kan zorgen voor risicobeheersing, zijn er ook risico’s verbonden aan het inhuren van personeel via een detacheringsorganisatie. Het SNA-keurmerk kan hier risico’s beperken.

Nadelen van zelf werven voor je facilitaire organisatie

 1. Tijdrovend en duur wervingsproces: Het wervingsproces kan veel tijd en geld kosten, vooral als er geen interne wervingsdeskundige beschikbaar is. Bedrijven moeten adverteren voor vacatures, sollicitatiegesprekken afnemen, referenties controleren en achtergrondcontroles uitvoeren. De kosten voor personeelswerving bedragen gemiddeld ruim €4.494 per met succes vervulde vacature, zoals vermeld op de Nationale Vacature Bank. Maar een gemiddelde zegt niet zo veel. Het is verstandig rekening te houden met 2 tot 3 keer het maandsalaris dat hoort bij de functie. Dit is inclusief de eerder genoemde externe kosten, bijvoorbeeld voor het adverteren of het inschakelen van een recruiter.
 2. Risico van slechte match: Er is een risico dat de werknemer niet past bij de bedrijfscultuur of de vereiste vaardigheden niet heeft, wat kan leiden tot een kostbare ontslagprocedure. Bovendien kan het in dienst nemen van een nieuwe werknemer ook extra kosten met zich meebrengen, zoals kosten voor training en onboarding.
 3. Onverwachte kosten: Er kunnen onverwachte kosten zijn, zoals kosten voor arbeidsrechtelijke procedures en arbeidsongeschiktheid, die het gevolg kunnen zijn van het in dienst nemen van een nieuwe werknemer. Dit zijn zaken die detacheringsbedrijven vaak afdekken, terwijl een bedrijf dat zelf werft deze kosten zelf moet dragen.

Detacheren of zelf werven? Dit past het beste bij jouw organisatie

Situatie 1: Het bedrijf heeft een tijdelijk project

Als het bedrijf een tijdelijk project heeft, kan detacheren de beste optie zijn. Door het detacheren van een werknemer kan het bedrijf de benodigde expertise en vaardigheden binnenhalen zonder dat het zich hoeft te binden aan een langdurig contract. Het inhuren van een freelancer kan ook een optie zijn, maar dan moet het bedrijf zelf het project managen en de kwaliteit van het werk controleren.

Situatie 2: Het bedrijf heeft een krap budget

Als het bedrijf niet veel budget heeft om werknemers aan te nemen, kan het zelf werven de beste optie zijn. Het inhuren van een detacheringsbureau kan duur zijn en kan extra kosten met zich meebrengen, zoals administratie- en bemiddelingskosten. Door zelf werknemers te werven, kan het bedrijf deze extra kosten vermijden.

Situatie 3: Het bedrijf heeft behoefte aan specialistische kennis

Als het bedrijf behoefte heeft aan specialistische kennis, kan detacheren de beste optie zijn. Detacheringsbureaus hebben vaak een groot netwerk van werknemers met specifieke kennis en vaardigheden. Door een werknemer te detacheren, kan het bedrijf snel en gemakkelijk deze kennis en vaardigheden binnenhalen zonder veel tijd te besteden aan het zoeken naar de juiste kandidaat.

Situatie 4: Het bedrijf heeft behoefte aan meer flexibiliteit

Als het bedrijf behoefte heeft aan meer flexibiliteit in het aannemen van werknemers, kan detacheren de beste optie zijn. Detacheringsbureaus bieden vaak flexibele contracten aan, waardoor bedrijven werknemers kunnen inhuren voor een specifieke periode en daarna kunnen bepalen of ze de werknemer langer willen behouden. Het inhuren van eigen werknemers vereist vaak langdurige contracten en kan minder flexibel zijn.

Situatie 5: Het bedrijf wil meer betrokkenheid van werknemers

Als het bedrijf meer betrokkenheid van werknemers wil, kan het zelf werven de beste optie zijn. Detacheren kan leiden tot minder betrokkenheid van werknemers, omdat zij niet echt bij het bedrijf zelf horen. Door zelf werknemers aan te nemen, kan het bedrijf deze betrokkenheid bevorderen.

Conclusie

De keuze tussen detacheren of zelf werven hangt af van verschillende factoren, zoals de specifieke behoeften van het bedrijf, het budget en de beschikbare tijd en middelen. Detacheren biedt flexibiliteit, kostenbesparing, expertise en risicobeheersing, terwijl zelf werven meer betrokkenheid, controle en lagere kosten op de lange termijn kan bieden. Het is belangrijk om de voordelen en nadelen van beide opties af te wegen voordat je een beslissing neemt.

Als je nog steeds twijfelt welke optie het beste is voor jouw bedrijf, neem dan contact op met Facility. Wij bieden advies en ondersteuning bij het vinden van de beste oplossing voor jouw bedrijf. Onze ervaren recruiters helpen je bij het aantrekken en werven van de beste kandidaten, terwijl onze detacheringsservice de flexibiliteit biedt die je nodig hebt om jouw bedrijf te laten groeien. Neem vandaag nog contact met ons op voor meer informatie!

Ontvang wekelijks tips en nieuws over facilitaire dienstverlening
Naam